Bakan Şimşek duyurdu: O banka Türkiye’de faaliyetlerine başlıyor

Türkiye, AKB’de Statü Değişikliğine Gitti

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, 1991 yılından beri üyesi olduğu Asya Kalkınma Bankası’nda (AKB) 12 Aralık 2024 tarihinde alınan Guvernörler Kurulu kararıyla “bölge dışı üye” statüsünden “bölgesel üye” statüsüne terfi etti.

Bu tarihte gerçekleşen statü değişikliği, Türkiye’nin çabalarıyla hayata geçirilmiş bir ilk olarak kayda geçti. Yapılan açıklamada, “Bu süreç, Türkiye’nin üye ülkelerle güçlü diyalogları ve ekonomi programına duyulan güveni sayesinde sadece 4,5 ay gibi kısa bir sürede geniş bir destekle başarıyla tamamlandı. AKB artık ülkemizde faaliyet gösterecek. Bu sayede kamu ve özel sektör, bankanın uzun vadeli ve avantajlı finansman imkanlarından altyapı, çevre, eğitim, finans ve enerji gibi çeşitli alanlarda faydalanabilecek.” denildi.

AKB Heyeti Türkiye’yi Ziyaret Etti

Yapılan açıklamada, AKB yetkililerinden oluşan heyetin, Türkiye’deki faaliyetlerini belirlemek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmek üzere Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtildi.

Heyetin, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Görüşmede, Sayın Bakanımız tarafından Orta Vadeli Program kapsamında ülkemizin sektörel öncelikleri ve izlenen politikalar hakkında bilgi paylaşılmış, heyet tarafından ise AKB’nin ülkemize yönelik gelecekteki çalışma programının genel çerçevesi sunulmuştur. Bakanlığımızın çok taraflı kalkınma bankaları ile kurduğu güçlü ilişkiler ve etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde, ülkemiz, tercih edilen bir kalkınma ortağı olmuş, bu kuruluşlardaki aktif portföy büyüklüğümüz 35 milyar dolara ulaşmıştır. Bu başarı, ekonomi programımıza duyulan güvenin önemli bir göstergesidir.”

Ayrıca, Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, AKB, merkezi Manila’da bulunan 69 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar dolar iken ödenmiş sermayesi 7,1 milyar dolar seviyesindedir. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi 480,7 milyon dolar olup, bu miktar oy gücü olarak yüzde 0,56’ya denk gelmektedir.

Related Posts

Babaannesinin tarlasına kurduğu tesisle turistleri ağırlıyor

TOFAŞ’ta 20 yıl sürdürdüğü bilgisayar mühendisliği mesleğini bırakan Arif Doğru, doğup büyüdüğü yer olan Bursa’nın Keles ilçesine bağlı Gököz Mahallesi’ne yatırım yapma kararı verdi. Yıllar önce hayvancılık için sulama amaçlı önüne set yapılarak …

Küresel ulaşımın yol haritasını belirleyecek forum gelecek hafta İstanbul’da düzenlenecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da 27-29 Haziran’da gerçekleştirilecek Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’na ilişkin, “Amacımız küresel ulaştırma politikalarına yön verecek bir zemin oluşturmaktır.” ifadesini kullandı.

Bakan Işıkhan’dan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi genelgesine ilişkin açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle, 2026-2030 dönemi Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Politika Belgesi hazırlık çalışmaları kapsamında önemli bir adım attıklarını bildirdi.

İsviçre’nin başı enflasyonla değil deflasyonla dertte: Faiz oranını yüzde 0’a düşürmek zorunda kaldı

İsviçre Merkez Bankası (SNB), deflasyonla (para darlığı) ile mücadele için faiz oranını yüzde sıfıra düşürdü.

THY’den İspanyol şirketi iddialarına açıklama

Türk Hava Yolları (THY), İspanya merkezli Air Europa şirketiyle ilgilendiğine dair basında yer alan haberlerin ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaptı. THY, Air Europa’da potansiyel yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini ve bu …

TEDAŞ Başvuru Kapısı uygulaması devreye alındı

TEDAŞ Başvuru Kapısı uygulaması devreye alındı