DİSK’ten enflasyon verilerine tepki: TÜİK, milyonların ekmeğiyle oynadı

DİSK Araştırma Merkezi: TÜİK, Milyonların Ekmeğiyle Oynadı

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2024 yıl sonu enflasyon verileriyle hesaplanan işçi, memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin yaptığı açıklamada TÜİK’ın milyonların ekmeğiyle oynadığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aralık ayında %1,03 oranında artarken, yıllık enflasyon %44,38 olarak gerçekleşti.

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), aralık ayında aylık bazda %2,34, yıllık bazda ise %83,40 enflasyon açıkladı.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK’in 2024 yıl sonu enflasyon verileriyle hesaplanan işçi, memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Memur maaşlarını ve emekli aylıklarını belirleyecek olan altı aylık tüketici enflasyonu %15,75 oldu. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için %15,75 artış uygulanırken, memur ve memur emeklilerin maaş ve aylık artışları toplu sözleşme hükmü nedeniyle %11,54’te kaldı” denildi.

TÜİK’in Aralık 2024 döneminde gıda enflasyonunu %43,58 olarak açıkladığı ancak bu enflasyonun vatandaşın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan uzak olduğu belirtildi. ”DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre emeklilerde gıda enflasyonu %60 oldu. Üçüncü %20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %48,7 olurken, düşük gelirli ikinci %20’lik grubun gıda enflasyonu %60,9 ve en yoksul %20’lik gelir grubun gıda enflasyonu %77,4 olarak gerçekleşti. Son bir yıllık seri, ortalama resmi enflasyon ile en yoksul kesimin enflasyonu arasında ciddi bir fark olduğunu gösteriyor” denildi.

Yüksek gelir gruplarının daha düşük gıda enflasyonu hissettiğinin görüldüğü açıklamada, “Dördüncü (yüksek) %20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu %42,5 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu %30,7 oldu. Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu %77,4 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu %30 düzeyinde kaldı. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor” ifadeleri yer aldı.

Resmi ortalama enflasyon oranları da düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar olmadığı dile getirilen açıklamada, şunlar denildi:

”Uluslararası alanda Avrupa, ABD, Almanya ve Japonya Merkez Bankaları gibi çeşitli kuruluşlar tarafından hissedilen/algılanan ve beklenen tüketici enflasyonu düzenli olarak yayımlanıyor. Ancak TÜİK, aylık Tüketici Eğilim Anketi gerçekleştirmesine rağmen, bunun çıktısı olan ‘hissedilen/algılanan enflasyon’u açıklamıyor. TÜİK, uluslararası kuruluşların yaptığı gibi halkın hissettiği/algıladığı enflasyon oranı ve beklenen enflasyonu da elinde hazır bulunan verileri işleyerek yeni bir veri olarak yayımlamalıdır. TÜİK ayrıca gelir gruplarına göre enflasyon farklılaşmasını da açıklamalıdır.”

Related Posts

Memurların zamlı maaş senaryosu! İşte meslek meslek ücretler

Temmuz ayında zam alacak memurların şuan ki hesaplamalara göre alacağı zam senaryosu ortaya çıktı. İşte o mesleklerin zamlı maaş tablosu….

Vatan Bilgisayar’a 21 milyon TL ceza

Rekabet Kurulu, Vatan Bilgisayar’a uzlaşma sonucunda 21 milyon lira ceza verilmesini kararlaştırdı.

Faiz indirimi sinyali mi? Yabancı kurumdan dikkat çeken TCMB tahmini

Merkez Bankası haziranda faizi sabit tuttu ancak sıkı duruş vurgusuna rağmen yabancı analistlere göre faiz indirimi yaklaşıyor. Capital Economics, yıl sonuna kadar politika faizinin yüzde 38’e çekilebileceğini öngörüyor.

Altını sollamaya başladı: Gümüşte tarihi yükseliş trendi!

Ortadoğu’daki jeopolitik gerilimler güvenli liman talebini artırdı. Gümüş, yatırımcıların odağında yükseliş trendi yakaladı. Altın ise geçici bir duraklama sürecinde.

OYAK’tan Ordu’ya stratejik yatırım

OYAK bünyesine katıldığı 2021 yılından bu yana büyümesini hızlandıran Sagra, Ordu’daki yeni yatırımıyla çikolataya hem Endüstri 4.0 dokunuşu hem de küresel vizyon katacak. ‘Türkiye’nin fındık başkenti’ Ordu’da üretim yapan Sagra, dünya markası olma …

Yap-işlet-devret modelinin faturası büyüyor: 187 milyar TL’yi aştı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen otoyol projeleri için ödenen garanti bedellerine tepki göstererek, “Her yıl katlanarak büyüyen bu kara delik, halka verilmesi gereken tüm kaynakları yutuyor” dedi.