İki ayda gelen doğrudan yatırım miktarı: 2 milyon dolar

YASED: Türkiye’ye Gelen Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Arttı

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ni yayımladı. Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, yılın ilk iki ayında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 92 artarak 1 milyar 996 milyon dolara yükseldi.

Ocak-şubat döneminde Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 artarak 1 milyar 996 milyon dolar olarak kaydedildi. 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 276 milyar doları aştı.

Şubatta alınan uluslararası doğrudan yatırım tutarı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 205 yükselişle 561 milyon dolara ulaştı. Söz konusu yatırımların 417 milyon doları yatırım sermayesi girişi, 28 milyon doları borçlanma araçları, 134 milyon doları da yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla elde edildi.

Yatırım tasfiyelerinin ise 18 milyon dolar değerinde aşağı yönlü etkisi oldu. Yılın ilk iki ayında gerçekleşen 1,35 milyar dolarlık yatırım sermayesi girişleri içerisinde en büyük payı yüzde 58 ile “toptan ve perakende ticaret” yatırımları alırken, onu yüzde 10 ile “finans ve sigorta faaliyetleri”, yüzde 6 ile “bilgi ve iletişim” sektörü takip etti.

Şubattaki yatırımlarda ise yüzde 26 ile “toptan ve perakende ticaret”, yüzde 13 ile “bilgi ve iletişim”, yüzde 12 ile “finans ve sigorta faaliyetleri”, yüzde 11 ile “kauçuk ve plastik ürünleri imalatı”, yüzde 9 ile “mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler” sektörleri öne çıktı.

Şubatta en fazla uluslararası yatırım yapan ülkeler Hollanda, ABD, İsviçre, Birleşik Krallık ve Azerbaycan oldu. Ocak-şubat döneminde Türkiye’ye gelen UDY’de başı yüzde 49’luk payla “diğer Asya ülkeleri” çekti. Onu yüzde 21 ile AB ülkeleri, yüzde 12 ile Amerika kıtası izledi. AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri yüzde 11 pay aldı.

Ülkeler özelinde bakıldığında ise iki aylık dönemde en çok yatırım yüzde 45 ile Kazakistan’dan geldi. Onu yüzde 11 ile ABD, yüzde 10 ile Hollanda, yüzde 8 ile İsviçre ve yüzde 5 ile Almanya izledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

“Arıcılık rotaları” turizme katkı sağlayacak

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım, “api Turizm” kapsamında oluşturdukları arıcılık rotalarının turizme katkı sağlayacağını belirtti.

Aile hekimliklerinde yeni dönem: İkamete dayalı yeni uygulama başlıyor

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sisteminde yarından itibaren başlatılacak yeni uygulamayla, aile hekimine kayıtlı olduğu il ile ikametleri farklı olan vatandaşların aile hekimliği kayıtlarını, otomatik olarak ikamet ettikleri adrese taşıyacak.

Son dakika… TÜİK nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı

Son dakika haberi… Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisan ayında enflasyon aylık yüzde 3, yıllık yüzde 37.86 oldu. En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 36,09 artış, ulaştırmada yüzde 22,76 artış ve konutta yüzde 74,07 artış olarak gerçekleşti.

Akaryakıta indirim kapıda: İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıta indirim kapıda: İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Trump yeni vergiyi duyurdu: Yüzde 100 olacak

ABD Başkanı Donald Trump, Ticaret Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliğine yabancı ülkelerde üretilen ve ülkeye gelen tüm filmlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulama sürecini başlatma yetkisi verdiğini bildirdi.

Ekonomistler piyasanın enflasyon beklentisindeki artışı nasıl yorumluyor?

Ekonomistler piyasanın enflasyon beklentisindeki artışı nasıl yorumluyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir