NASA canlı yayınında ‘yanlışlıkla’ yayınlanan ses kaydı paniği

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) yetkilileri, NASA’nın yayınladığı, paniğe neden olan ses kaydı hakkında açıklama yaptı. NASA’nın ‘yanlışlıkla’ canlı yayında istasyondaki bir astronotun ‘dekompresyon hastalığı (DCS) ile ilgili etkiler yaşadığını’ belirten bir ses kaydı yayınladığı, ancak bunun bir eğitim kaydı olduğu bilgisi verildi.

DHA’nın aktardığına göre, yayınlanan ses kaydının paniğe sebep olması üzerine ISS tarafından sosyal medya platformu X üzerinden gece vakti yapılan açıklamada, “Uluslararası Uzay İstasyonu’nda herhangi bir acil durum söz konusu değil” ifadelerine yer verildi.

‘SİMÜLASYONDAN KAZARA YANLIŞ GÖNDERİLDİ’

Yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı: “Yaklaşık 17:28 CDT’de (merkez yaz saati), yerdeki bir simülasyon ses kanalından NASA canlı yayınında bir mürettebat üyesinin dekompresyon hastalığı (DCS) ile ilgili etkiler yaşadığını belirten ses yayınlandı. Bu ses, mürettebat üyelerinin ve yer ekiplerinin uzayda çeşitli senaryolar için eğitim aldığı, devam eden bir simülasyondan kazara yanlış yönlendirildi ve gerçek bir acil durumla ilgili değil. Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatı, o sırada uyku dönemindeydi. Herkes sağlıklı ve güvende ve yarınki uzay yürüyüşü planlandığı gibi sabah saat 8’de başlayacak.”

Kan akışında atmosfer basıncındaki değişim sebebiyle nitrojen ya da diğer gaz baloncuklarının sebep olduğu dekompresyon hastalığı (DCS) isimli rahatsızlık, merkezi sinir sistemini etkileyebiliyor ve ölüme yol açabiliyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx