Psikolojiye göre, zeki insanların genellikle yalnız olmasının 9 nedeni

Peki neden? Psikoloji, yüksek zekalı insanların genellikle yalnız olmasının 9 nedenini bu makalede açıklamaktadır.

1) Akranlarınız tarafından anlaşılmadığınızı hissediyorsunuz

Etrafınızdaki insanlar tarafından yanlış anlaşıldığınızı hissetmek akıllı insanların hayatlarında yaygın bir faktördür. Neden? Çünkü ne kadar akıllı olursanız, başkalarıyla gerçek bağlantılar kurmanız o kadar zor olabilir.
Dünyayı farklı görüyor ve anlıyorsunuz, bu yüzden sizi gerçekten anlayan birini bulmak zor – ve siz de karşılığında o kişiyi alıyorsunuz!

Bu özellikle sizin yaşınızdaki insanlar söz konusu olduğunda geçerlidir. Olgunluk seviyeleriniz diğer herkesinkinden çok daha yüksek olduğunda, zorlanırsınız.
Dürüst olmak gerekirse, onlar da öyle! Onlar da seni elde etmek için çabalıyorlar.
Bu yüzden sadece sizden daha yaşlı veya farklı bir yerde yaşayan insanlarla bağlantı kuruyorsunuz. Ve çoğu zaman kendinizi oldukça yalnız hissetmenizin sebebi bu…

2) Çoğu insandan “farklı” hissediyorsunuz

Ve bunun nedeni SİZİN farklı olmanızdır! Ortalama bir IQ yaklaşık 100 puandır. Zeki bir insanın yaklaşık 130 puanı veya üzeri vardır.
Nüfusun çoğunluğunun (%98) IQ’su 130’un altındadır. Bu da dünyadaki insanların yalnızca %2’sinin sizinle aynı IQ’ya sahip olduğu anlamına gelir!

Bu şekilde baktığınızda, neden bu kadar farklı hissettiğinizi anlamak kolaylaşıyor – çünkü öylesiniz! Topluluğunuza dahil hissetmekte zorluk çekiyorsunuz çünkü topluluğunuz olayları sizden farklı görüyor.
İyi arkadaşlarınız olsa bile, onların sizin gibi düşünmediklerini bilirsiniz. Yalnızlığınızı zaman zaman sızlatan duygu budur…

3) Kusurlarınızın fazlasıyla farkındasınız

Duygusal zeka ve IQ zekası her zaman el ele gitmez. Kitap kurdu olabilirsiniz ama sokak kurnazı olmayabilirsiniz!
Ama genelde el ele giderler. Yani siz, bir birey olarak, kendinizi herkesten daha iyi anlarsınız. Tam olarak kim olduğunuzu ve belirli şeyleri neden yaptığınızı bilirsiniz .
Bunun birçok olumlu yanı var. Çatışmayla başa çıkmayı, davranışlarınız üzerinde düşünmeyi, incittiğiniz insanlardan içtenlikle özür dilemeyi ve hayallerinizin peşinden gitmeyi kolaylaştırır.
Ama aynı zamanda kusurlarınızın da fazlasıyla farkına varmanıza neden olur ve bu tür bir öz farkındalık kaygıya, güvensizliğe ve çok fazla öz şüpheye yol açabilir.
Sosyalleşmek bu yüzden sizin için zor olabilir. Ne yaptığınızı ve ne söylediğinizi yanlış biliyorsunuz, bu yüzden etkinlik sırasında ve sonrasında gergin veya aşırı kaygılı oluyorsunuz.
Özellikle başkalarıyla sosyalleşme konusunda yaşadığınız bu endişeler ve güvensizlikler, kendinizi oldukça yalnız hissetmenize neden olabilir…

4) Bazı insanlar için korkutucu olabilirsiniz

Senin suçun değil ama bazı insanlar zekanı korkutucu buluyor . Arkadaş edinmeye çalıştığında bile insanlar seninle arkadaş olmak istemiyor.
Onları anlamak ve onların şirketine dahil hissetmek sizin için kolay olabilir. Ancak onlar SİZİN şirketinizde o kadar güvende değiller. Sizin bilginiz onlar için bir tehdit ve sizi hiç anlamıyorlar. Aslında, sizden korkuyorlar!
Birisi sizin hakkınızda böyle hissettiğinde, pek nazik olmayabilir. Kaba, küçümseyici, küçümseyici veya düpedüz kötü niyetli olabilir.
Ben, eğer insanlar sizden hoşlanmıyorsa, sizin insanınız olmadıklarına inanıyorum. Ve sizin kitleniz bir yerlerde!
Ancak nüfusun yalnızca %2’si sizin IQ seviyenizi paylaştığından, sizin kalabalığınızı bulmak gerçekten zor olabilir. Bu da arkadaş edinmenin gerçekten çok zor olabileceği anlamına gelir…

5) Başkalarına güvenmekte zorluk çekiyorsuz

İnsanlar manipülasyon, kandırma, suçluluk duygusu aşılama, zulüm gibi her türlü kötü şeyi yapma kapasitesine sahiptir; liste uzayıp gidiyor…
Elbette, onlar gerçekten harika, sevgi dolu, şefkatli, nazik ve düşünceli şeyler de yapabilirler! Ama kötülüğe odaklanmak insan doğasıdır, değil mi?
Araştırmalar bunun evrimsel bir tepki olduğunu öne sürüyor. Gelecekte bundan kaçınabilmek ve hayatta kalabilmek için başımıza ve başkalarına gelen kötü şeyleri hatırlamamız gerekiyor.
Modern dünyada, bildiğimiz en büyük zarar türü olan duygusal acıdan kendimizi korumak için olumsuz şeyleri hatırlıyoruz.
Ne yazık ki, haberlerin parmaklarımızın ucunda olduğu bir dünyada, bu durum özellikle akıllıysanız ve duygusal zekanız yüksekse , ciddi şekilde kontrolden çıkan güven sorunlarına yol açabiliyor .
Hiç tanımadığınız birinin başına gelen kötü bir olayı okumak, aynı şeyin sizin de başınıza geleceği korkusunu yaratabilir.
Ayrıca, insanları anladığınız için, birinin kontrolden çıkıp zalimce davranmasına neyin sebep olduğunu anlarsınız. Bu da sizi başkalarındaki iyiliğe karşı kaçınılmaz bir güven eksikliğine götürür…

6) Dedikodu yapmaktan hoşlanmıyorsunuz

Herkes dedikodu yapmayı sever, değil mi? Genel olarak evet. Ama yüksek bir IQ’nuz ve olgun bir zihniniz varsa, hayır, pek de değil.
Şöyle bir söz vardır: “Küçük beyinler insanları, büyük beyinler fikirleri tartışır.” Temel olarak şuna işaret eder: Akıllı insanlar dedikodu yapmaz!
Oysa dedikodu yapmak başkalarıyla bağ kurmanın ve arkadaş edinmenin kolay bir yoludur.
İş yerinde, okulda veya üniversitede, diğer insanlar hakkında konuşmak yaygın bir durumdur. Sohbete katıldığınızda, diğer insanlarla konuşacak bir şeyiniz olur. Arkadaş edinmenize ve insanlarla bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.
Dahil olmadığınızda veya dahil olmak istemediğinizde, çok daha zordur. Bazı insanlar dedikodu yapmadığınızı bildiklerinde size ne söyleyeceklerini bilemezler. Hatta başkalarının hayatlarını tartışmak istemediğiniz için sizi “kendini beğenmiş” veya “sıkıcı” bile bulabilirler…

7) Dışarıdan doğrulamaya ihtiyacınız yok

Zeki insanlar öz düzenlemede çok iyi olma eğilimindedir. Çocuklar üzerinde yapılan bir çalışma , IQ’nuz ne kadar yüksekse, çocukken bile, kendinizi motive etmenin ve duygularınızı yönetmenin o kadar kolay olduğunu kanıtlamıştır.
Yani akıllı insanlar başkalarına o kadar sık ​​”ihtiyaç” duymazlar. Nadiren sıkıntılı bir durum veya büyük bir karar hakkında bir arkadaşlarına açılırlar. Neden? Çünkü kararı kendileri verebilirler – başkalarından onay almadan .
Bu bazen sizin için harika bir şeydir, ancak her zaman değil. Çevrenizdeki insanlar için de pek iyi değildir. İnsanlara açılmadığınızda, sizi gerçekten tanıdıklarını hissetmeyebilirler. Siz de sizi gerçekten tanıdıklarını hissetmeyebilirsiniz.
Bu yüzden bazen insanlardan kopuk hissedebilirsiniz. Onlarla hayatınız hakkında konuşmanız gerektiğini düşünmezsiniz, bu yüzden konuşmazsınız. Ancak bu yüzden hayatınızdaki insanlarla gerçek duygusal bağlar kurmayı kaçırırsınız.

8) Yalnız kalmayı tercih ediyorsunuz

Zeki insanların kendi tercihlerinde ısrarcı oldukları doğrudur . Bunun iki ana nedeni vardır.
Öncelikle, yukarıda söylediğimiz gibi, başkalarından onay almaya ihtiyaçları yok. Kendi başlarına bir şeyler yapmaktan mutlular ve bunu yapmak için onları destekleyen birine ihtiyaçları yok.
İkincisi, zihinleri o kadar “açık” ki, saatlerce orada kalabilirler. Eğlence için konuşacak başka birine ihtiyaçları yoktur. Eğlence kendi beyinleridir!
Her zaman tek başlarına bir şeyler yapmak onlar için genellikle iyidir. Yine de bazen, biraz arkadaşlığın olmasının iyi olacağını fark ederler.

9) “Alışılmadık” hobileriniz ve ilgi alanlarınız var

Hiçbir hobi “alışılmadık” değildir. Özellikle sizin için biraz sıra dışı olabilir! Oldukça gençseniz, kitap kulüplerine gitmeyi, kuş gözlemciliğini veya evde sebze yetiştirmeyi seven yaşınızda birini bulmak nadir olabilir.
Elbette bu hobilerde yanlış bir şey yok. Ama yine de arkadaşlarınız veya hayatınızda sizinle aynı ilgi alanlarını paylaşan kimse olmadığında kendinizi oldukça yalnız hissedebilirsiniz.
Parkta kuş gözlemciliği yapmak için yanınızda birilerinin olmasını isteseniz bile, kimse size katılmak istemez. Bu yüzden tek başınıza gitmekten ve bu konuda biraz moralinizin bozuk olmasından başka seçeneğiniz yoktur…
Bazen cehalet gerçekten mutluluktur. Ne kadar çok bilirseniz, size o kadar az hizmet edebilir. Bu yüzden akıllı insanlar yalnızlığın sancısını diğerlerinden daha fazla hissederler! Ama yine de, olduğun gibi olmanın birçok faydası var. Sen sensin ve bunda çok fazla iyi şey var.
Okulunuzda veya şu anki arkadaş grubunuzda çizgi romanları seven kimse yoksa, bu dünyada hiç kimsenin çizgi romanları sevmediği anlamına gelmez. Aynısı hobileriniz ve ilgi alanlarınız için de geçerlidir.
Henüz aradığınız insanı bulamadınız ve onları bulmak için kendinizi daha fazla ortaya koymanız gerekebilir!

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir