Tüketici durgun, üretici geriliyor: Çin ekonomisinde alarm zilleri

Çin’de TÜFE Mart 2025 Verileri Açıklandı

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mart 2025 verilerini yayınladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 2,5 geriledi. Üretici ve tüketici fiyatlarındaki süregelen düşüşle birlikte deflasyon eğilimi devam ediyor.

TÜFE 25 Aydır Düşük Seviyede

Enflasyonun önemli bir göstergesi olan TÜFE, Mart 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında seyrediyor. Ocak ayında Bahar Bayramı harcamalarının etkisiyle yüzde 0,5 artan TÜFE endeksi, şubatta yüzde 0,7 gerilemişti. Bu dönemde gıda fiyatları yüzde 1,4 azalırken, gıda dışı fiyatlar yüzde 0,1 arttı. Gıda ürünleri yüzde 0,4 düşerken hizmet fiyatları yüzde 0,3 arttı. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 0,5 arttı.

TÜFE’deki süregelen düşüş, deflasyon endişelerinin devam etmesine neden oldu. Çin hükümeti de bu nedenle 2004’ten bu yana yüzde 3 olarak belirlediği enflasyon hedefini bu yıl yüzde 2’ye indirdi.

ÜFE 30 Aydır Geriliyor

Üretici fiyatlarındaki gerileme Ekim 2022’den bu yana devam ediyor. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, Mart 2025’te yüzde 2,5 azaldı. Bu gerileme 2023 ve 2024 yıllarında da devam etmişti. İç talepteki zayıflık, yerel yönetim borç riskleri ve gayrimenkul sektöründeki düşüş, Çin ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüm dünyada yükselen enflasyon eğilimine karşın Çin’de düşüş eğilimi gözlemleniyor.

Related Posts

Yaz sezonu yaklaşırken dolandırıcılar harekete geçti: Araç kiralarken bunlara dikkat!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, günlük ve kısa dönem araç kiralamalarında yaşanan tüketici mağduriyetlerine dikkati çekerek, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi, gerek kiralama sürecinde gerekse sonrasında tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır” dedi.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Deprem fırsatçıları iş başında! 236’sı tespit edildi

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından fiyat artışı yapan 236 işletmenin tespit edildiğini duyurdu.

İmamoğlu soruşturması Merkez’e pahalıya patladı: Rezervler 5 haftadır aralıksız geriliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi.

Çin-ABD ticaret savaşında yumuşama sinyali: İlk adım atıldı!

Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere yönelik gümrük vergilerinde muafiyet uygulayacağını açıkladı. Bu adım, iki ülke arasındaki ticaret savaşının etkilerini azaltmayı amaçlıyor ve iş dünyası tarafından olumlu karşılandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir