Güncel Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Yangın felaketi sonrası iyileşmek mümkün mü?

Yangın ve deprem gibi doğal afetler, bireylerin güven duygusunu zedeleyerek derin psikolojik izler bırakabilir. Klinik Psikolog Dr. Esra Gül Koçyiğit, Kartalkaya yangını sonrasında travma yaşayanlar için destek almanın önemini vurguluyor. Psikolojik travma tepkilerinin hemen ya da gecikmeli olarak ortaya çıkabileceğine dikkat çeken uzman, travmayı atlatmada doğru davranış şekillerinin kritik olduğunu belirtti.

Çocukların Felaketlere Karşı Desteklenme ve Sağaltım Süreci

Klinik Psikolog Dr. Esra Gül Koçyiğit, destek ve sağaltım sürecinde önemli olanın kişide ileri derecede yıpranan güvende olma duygusunun yeniden tesisi ve geri kazanımı olduğunu vurguladı. Bu kazanımın, pek çok psikolojik belirtinin sona ermesini sağlayacağını ve sağaltım sürecini kolaylaştıracağını belirtti.

Çocuklara Yapılacaklar Hakkında Öneriler

Dr. Koçyiğit, özellikle çocukların üzerinde kalıcı etki bırakmaması için yapılacaklara dikkat çekerek aşağıdaki önerilerde bulundu:

  • Felaketlere tanık olan çocuklar sürekli aynı soruyu sorabilir. Bu durum, çocuğun kendini güvende hissetmek için kullandığı bir yöntemdir. Dolayısıyla, tüm soruları sabırla ve bıkmadan cevaplamalıdır.
  • Çocuklara yaşanan olayların kimsenin suçu olmadığı özellikle vurgulanmalıdır.
  • Çocuklara her şeyin kontrol altında olmadığı ve kontrol dışı gelişen durumlarda sadece önlem alabileceği anlatılmalıdır.

Dr. Esra Gül Koçyiğit, çocukları televizyon ve haberlerden uzak tutmanın mümkün olmadığını ancak izledikleri programlara sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti. Aşırı korkutucu veya duygusal içerikli haberler yerine gerçek haberlerin izlenmesinin önemine değindi.

‘Ebeveynlerin Kendine de Bakım Vermesi Önemli’

Koçyiğit, ebeveynlerin çocuklarına yardım etmeye odaklanırken kendi sağlıklarını ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayarak, beslenme, sağlık ve duygusal ihtiyaçlar gibi konularda kendilerine de zaman ayırmaları gerektiğini belirtti.

‘Ailece Birlikte Kalınmalı’

Yaşanan travmaların atlatılmasında ailece bir arada kalmayı öneren Koçyiğit, çocukların fiziksel ihtiyaçlarının felaket öncesindeki rutine dönmesinin önemine işaret etti. Ayrıca, çocukların duygularını aktarmalarına destek olunması gerektiği üzerinde durdu.

‘Çocuklar Cesur Olmak Zorunda Değil’

Çocuklara beklenmedik durumlar karşısında üzülmenin normal olduğunu belirten Koçyiğit, çocuklara kendilerini cesur olmak zorunda hissetmemeleri gerektiğini anlatırken olumlu gelişmelerden bahsedilmesinin önemine değindi.

Çocukların bu dönemde gösterebilecekleri gerileme davranışlarına karşı anlayışlı olunması gerektiği ve uzun süren belirtiler durumunda profesyonel yardım alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.