Yapay zeka veri merkezlerinin enerji talebi 2030’a kadar dört kat artacak

Yapay Zeka Teknolojileri Enerji Tüketimini Dört Katına Çıkaracak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan son rapora göre, yapay zeka teknolojilerine olan küresel ilgi, bu alandaki veri merkezlerinin enerji tüketimini 2030 yılına kadar dört katına çıkaracak. Ancak uzmanlara göre, bu artış iklim kriziyle mücadelede büyük bir tehdit oluşturmuyor.

Rapora göre, sadece ABD’de, yapay zeka ve veri işleme faaliyetleri, 2030 yılına kadar çelik, çimento ve kimyasal üretimi gibi enerji yoğun sektörlerin toplamından daha fazla elektrik tüketebilecek.

Raporda, yapay zekanın enerji tüketimini artırmasına rağmen, enerji verimliliğini artırma, kamu hizmetlerini daha etkin planlama ve yenilenebilir enerji entegrasyonunu kolaylaştırma gibi alanlarda önemli faydalar sağlayabileceği vurgulandı.

Bu çerçevede, yapay zekaya dayalı sistemlerin uzun vadede sera gazı emisyonlarını azaltabileceği belirtiliyor. Ancak IEA raporuna göre, yapay zekanın enerji talebi devletler tarafından yönetilmezse, çevre ve enerji sistemleri üzerinde önemli baskılar oluşturabilir. Uzmanlar, kontrolsüz yapay zeka büyümesinin, enerji verimliliği kazanımlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.

Özellikle ABD’de, kapanmaya yüz tutan kömür santrallerinin tekrar devreye alınması olasılığı endişeleri artırıyor. Ayrıca yapay zeka veri merkezlerinin yüksek miktarda soğutma suyu ihtiyacı, kurak bölgelerdeki su kaynakları üzerinde ciddi baskı oluşturabilir.

Related Posts

iPhone ya da Samsung değil: İspanya’daki elektrik kesintisinden sağ kurtulan tek telefonlar bunlar!

28 Nisan’daki yaygın elektrik kesintisinde iPhone ve Samsung suskun kalırken, yılların 2G telefonları sinyalini koruyarak acil iletişimi sürdürdü; düşük enerji tüketimi ve basit altyapısıyla “modası geçmiş” bu cihazlar, tam da kritik anda hayat kurtardı.

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir