Japonya, Çin ve Rusya’ya Bilgi Sızıntılarını Önlemek Amacıyla Önlemler Aldı

Japon hükümeti, Nikkei‘nin haberine bakılırsa yarı iletken ve diğer yüksek teknoloji sektörlerinde sübvansiyon alan şirketler için katı kurallar getirdi. Bu kurallar, önemli teknolojilerin başta Çin ve Rusya olmak üzere diğer ülkelere sızmasını engellemek üzere hazırlandı.

Japonya’nın yaklaşımı ABD’nin CHIPS Yasası (CHIPS Act) sübvansiyonları ile yaptığına benziyor. ABD, ülke içinde yarı iletken üretimini artırmak ve teknolojik altyapıyı güçlendirmek amacıyla önde gelen şirketlere destekler sağlamıştı. Birçok önemli teknoloji şirketi bu desteklerden faydalandı, ancak ABD’nin sunduğu bazı şartlar vardı.

Japon hükümetinden sübvansiyon alan şirketler, hassas bilgilere erişimi olan çalışan sayısını kısıtlamak ve personele gizlilik anlaşmaları imzalatmak zorunda kalacak. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından getirilen bu önlemler, önemli teknolojik bilgilerin Japonya dışındaki şirketlere (veya ülkelere) ulaşmasını engelleyecek. Temel amaç ise ülkenin ekonomik gücü için çok önemli görülen yüksek değerli teknolojiyi Japonya’da tutmak.

Japon hükümetinden hibe alan şirketler arasında Micron ve TSMC gibi çok uluslu şirketlerin yanı sıra Japon dökümhane girişimi Rapidus da bulunuyor. Rapidus, hem IBM ile hem de Avrupalı ortaklarla yeni süreç teknolojileri üzerinde çalışacak olan bir şirket. Kısıtlamaların nasıl uygulanacağını bilmiyoruz. Japonya, bu şirketlerin ülkedeki faaliyetlerini, özellikle de araştırma ve geliştirme alanındaki faaliyetlerini kontrol altında tutmak istiyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir