Yangın felaketi sonrası iyileşmek mümkün mü?

Çocukların Felaketlere Karşı Desteklenme ve Sağaltım Süreci

Klinik Psikolog Dr. Esra Gül Koçyiğit, destek ve sağaltım sürecinde önemli olanın kişide ileri derecede yıpranan güvende olma duygusunun yeniden tesisi ve geri kazanımı olduğunu vurguladı. Bu kazanımın, pek çok psikolojik belirtinin sona ermesini sağlayacağını ve sağaltım sürecini kolaylaştıracağını belirtti.

Çocuklara Yapılacaklar Hakkında Öneriler

Dr. Koçyiğit, özellikle çocukların üzerinde kalıcı etki bırakmaması için yapılacaklara dikkat çekerek aşağıdaki önerilerde bulundu:

  • Felaketlere tanık olan çocuklar sürekli aynı soruyu sorabilir. Bu durum, çocuğun kendini güvende hissetmek için kullandığı bir yöntemdir. Dolayısıyla, tüm soruları sabırla ve bıkmadan cevaplamalıdır.
  • Çocuklara yaşanan olayların kimsenin suçu olmadığı özellikle vurgulanmalıdır.
  • Çocuklara her şeyin kontrol altında olmadığı ve kontrol dışı gelişen durumlarda sadece önlem alabileceği anlatılmalıdır.

Dr. Esra Gül Koçyiğit, çocukları televizyon ve haberlerden uzak tutmanın mümkün olmadığını ancak izledikleri programlara sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti. Aşırı korkutucu veya duygusal içerikli haberler yerine gerçek haberlerin izlenmesinin önemine değindi.

‘Ebeveynlerin Kendine de Bakım Vermesi Önemli’

Koçyiğit, ebeveynlerin çocuklarına yardım etmeye odaklanırken kendi sağlıklarını ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayarak, beslenme, sağlık ve duygusal ihtiyaçlar gibi konularda kendilerine de zaman ayırmaları gerektiğini belirtti.

‘Ailece Birlikte Kalınmalı’

Yaşanan travmaların atlatılmasında ailece bir arada kalmayı öneren Koçyiğit, çocukların fiziksel ihtiyaçlarının felaket öncesindeki rutine dönmesinin önemine işaret etti. Ayrıca, çocukların duygularını aktarmalarına destek olunması gerektiği üzerinde durdu.

‘Çocuklar Cesur Olmak Zorunda Değil’

Çocuklara beklenmedik durumlar karşısında üzülmenin normal olduğunu belirten Koçyiğit, çocuklara kendilerini cesur olmak zorunda hissetmemeleri gerektiğini anlatırken olumlu gelişmelerden bahsedilmesinin önemine değindi.

Çocukların bu dönemde gösterebilecekleri gerileme davranışlarına karşı anlayışlı olunması gerektiği ve uzun süren belirtiler durumunda profesyonel yardım alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Related Posts

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Burun tıkanıklığı geçmiyorsa dikkat: Alerjik rinit mi, sinüzit mi? Uzmanı yanıtladı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Sağlıklı yaşamın anahtarı! Mevsim geçişleri bağırsak mikrobiyotasını nasıl etkiliyor?

Bağırsak mikrobiyotasının, mevsimsel çevre değişikliklerine ve diyet farklılıklarına duyarlı olduğunun söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, mevsim geçişinde ortaya çıkabilecek sorunları anlattı.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir